A magyar agár

 


 

 

Kevesen ismerik kilencedik magyar kutyafajtánkat, a magyar agarat.

Ősei valószínűsíthetően a népvándorlások során kerültek hazánkba, melyet a honfoglalás idejéből származó leletek is bizonyítanak. Évszázadokon keresztül megbecsült társa volt a vadászó magyaroknak, azonban mára méltatlanul mellőzötté vált.

Jelen ismeretterjesztő anyaggal célunk e különleges vadászkutya fajta megismertetése, és ezzel egyidőben egy remek társállat bemutatása.

 

Agarászat               

Az agarászat ősi vadászati mód, amely során az agár - elsősorban - szemmel vadászik, és ha kell, több kilométeres hajsza után ejti el zsákmányállatát. Nem okoz neki gondot, akár tarlón, szántásban, vagy fagyott talajon kell is üldöznie a vadat. A régi időkben vadásztak vele mezei nyúlra, őzre, szarvasra, de a vérmesebb róka, esetleg a vaddisznó elejtésére is sor kerülhetett.

Az agarászat a kontinensen hazánkban maradt fenn legtovább, nagyjából a II. világháborúig. Mára a hatályos vadászati törvény értelmében nem engedélyezett, azonban nem is egyértelműen tiltott vadászati móddá vált. Cél, hogy ennek a nemes vadászkutyának megmaradhasson eredeti funkciója, fenntartva ezzel azokat a formai és belső tulajdonságokat, amik a fajtát meghatározzák. Így a törvény adta lehetőségek szerint, hagyományőrzés céljából, külön engedéllyel, a mezei nyúl vadászati idényében rendezett teljesítmény vizsgákon felmérhető a mai magyar agarak ősidőkből fennmaradt vadászkészsége.

 

Pályaverseny

Az agarászat visszaszorulásával a pályaverseny vált az agár használatának új lehetőségévé. Itt az agarak egy ellipszis alakú pályán húzott műnyulat üldözve mérik össze sebességüket. Aki még nem tapasztalta, nem is gondolná, milyen hihetetlen érzés közelről látni az agarak vágtáját, és érezni talpaik alatt a talaj dübörgését.

A versenyeket nemzetközi szabályoknak megfelelően, kiépített pályán, meghatározott távokon, pontos időméréssel rendezik. A táv jellemzően 480 m, de rendeznek hosszabb távú versenyeket is. Nemzetközileg is elismert pálya hazánkban két helyen, Isaszegen és Rábapatonán található.

 

Coursing

Napjainkra az agarászat egy mesterséges formája is kialakult, mely tulajdonképpen átmenetnek tekinthető a vadászat és a pályaverseny között. Átmenet, hiszen itt a valódi nyúl mozgását imitáló, cikk-cakkos vonalon haladó műnyúl után kell két agárnak futnia, összemérve ezzel tudásukat. A prédaállat így imitált mozgása még a pályán kevésbé lelkes agarakat is lázba hozza. Míg a pályán a sebesség a döntő, a coursing versenyeken a magyar agarak fordulékonysága, kitartása is megmutatkozhat, mely tulajdonságok elengedhetetlenek a fajta eredeti feladata, a vadászat során.

 

Kiállítás

A fajta még nem vált szét különböző típusokra olyan mértékben, mint például az angol agár, amelynél igen nagy a különbség a kiállítási, és a verseny típus képviselői között. Természetesen a magyar agár tenyésztők között is vannak, akik inkább a sebességre, mások a szépségre, megint mások pedig a vadászatra való alkalmasságra helyeznek nagyobb hangsúlyt, de egyik tulajdonság sem lehet kizárólagos szempont. Így azok is megtapasztalhatják a kiállítások hangulatát, akik nem kimondottan show típusú kutyát választottak, illetve a kiállításokon sikereket arató kutyák is eséllyel mérkőzhetnek a coursing-okon vagy a versenypályán.

A legfontosabb külső jegyek, amelyek a fajtára jellemzőek: erőteljes, mégis elegáns testfelépítés, ék alakú fejforma, vastag szövetű rózsafül, mély mellkas, nyúlmancs, rövid, durva tapintású szőrzet.

 

A magyar agár, mint társ

Ha valaki sem versenyezni, sem vadászni nem kíván kutyájával, így is egy csodálatos társra találhat a magyar agárban. Sokakat elriaszt az agarak kielégíthetetlennek hitt mozgásigénye. Ezzel szemben ezek a kutyák meglepően nyugodtak, szinte lusták: ha módjuk van egy-egy hosszabb sétán alaposan kirohangálni magukat, órákig elheverésznek - legszívesebben a kanapén. Emiatt a magyar agár akár lakásban is tartható, de a kertben is jól érzi magát. Nem kimondottan házőrző típus, de szükség esetén jelzi az idegent. Ugyanakkor nem agresszív, nem ugat feleslegesen.

Mint szemmel követő vadászkutya, természetes, hogy a száguldó zsákmányról - ha azt üldözőbe vette - visszahívni szinte lehetetlen. Megfelelő motivációval sokféle feladatra megtanítható a szánhúzástól az agility-ig, de ne várjunk tőle munkakutyás fegyelmezettséget. Az előítéletekkel szemben cseppet sem buta, csupán a szolgalelkűség hiányzik belőle. Önállósága ellenére macskamódra képes törleszkedni, igazi ölebként viselkedik azzal, akit szívébe zárt.

 

                                                                                                                             (BZs, )